Kelkàposzta. Hozzáadom a bevásárlólistámhoz.


kerekférgek parazitizálnak lapos férgek kezelése emberben

Brassica sabauda A kelkáposzta egyike az úgynevezett "nemszeretem" zöldségeknek. Bár tápértéke jóval jelentősebb, mint a fejes káposztáénak, de a kelkàposzta közben keletkező jellegzetes íze és illata miatt kevésbé népszerű alapanyag. A kelkàposzta már több kelkàposzta ezer éve termesztik Európában.

Pinterest Google Nyomtatás Nem hálás feladat portrét rajzolni olyan növényről, amelyet kevéssé szeretünk vagy legalábbis nem sokra értékelünk. A kelkáposzta - kelkàposzta is tagadnám és tiltakoznék ellene - ezen növények közé tartozik. Mégis azért válogattam a késő ősszel, novemberben betakarított zöldségfélék sorába, mert azt akartam, hogy egy ilyen, "nem szeretem" vetemény is legyen a sorozatban. Sietek azonban hozzátenni, hogy a kelkáposzta "össznépi" elutasítása egyáltalán nem indokolt magatartás, mert ebből a káposztaféléből is lehet korszerű, ízletes ételeket készíteni, tehát helye van kelkàposzta kiskertekben is.

A régi rómaiaknál ismeretlen volt; valószínűleg itáliai származású, a feljegyzések szerint Savoyából vagy annak környékéről származik, a régebbi irodalmi források olaszkáposzta néven említik. Ma kelkàposzta világrészben ismerik és termesztik.

hogyan készíthetünk rókagomba tinktúrát férgekből

Magyarországi termesztési tájai elsősorban Mohács és Szentes környéke, de más övezetekben is foglalkoznak vele, és a kiskertek, fóliás kelkàposzta kedvelt zöldsége is. Mohács környékén áttelelő kelkáposztát is termesztenek, ezek kelkàposzta leveleit a hóból kelkàposzta lehet szedni.

Rakott kelkáposzta egyszerűen BF

Jelentős vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett béta-karotint is tartalmaz, főleg a külső haragoszöld takaró-levelek. Rossz beidegződés, hogy ezeket automatikusan kelkàposzta, és kidobjuk, pedig az erős levélnyelét kivágva, kelkàposzta szeletelhetjük, mint a növény többi részét, bár érdemes külön főzni a külső és a belső zsengébb leveleket.

A kelkàposzta és a hideget elég jól bírja, ezért a termesztése biztonságosabb, mint a fejes káposztáé.

Szabadföldi körülmények között a kelkáposztát a következő technológiai változatok szerint kelkàposzta — Váz nélküli fólia alatti termesztés, ültetés a III. A talaj pH-ja gyengén savas 6,5 vagy közömbös legyen.

Fehérjében dúsabb, pinworm vektorok magasabb, ugyanakkor könnyebben emészthető, kisebb mértékű a puffasztó hatása, nem kelkàposzta meg úgy az érzékeny gyomrokat, mint a fejes káposzta. Remek csonterősítő, kelkàposzta szer.

kelkàposzta

További előnye, hogy nátriumban szegény, és g-nak alig 30 kcal az energiatartalma, tehát diétázok is bátran fogyaszthatják. Az elkészítési lehetőségei szűkösebbek, mint a fejes-káposztáé, hiszen sem nyersen salátának, sem télire, savanyításra nem használható. Leveleit, sőt az egész egyéves növényt használják fel ételek ízesítésére - kelkàposzta egy jó húsleves szinte elképzelhetetlen nélküle.

Köménnyel fűszerezve, krumplival együtt főzve finom lesz belőle a főzelék is, és darált hússal, pörköltmaradékkal, morzsával, kelkàposzta, stb.

  • Kelkáposzta nagyon másképp
  • Kelkáposzta nagyon másképp Táfelspicc
  • Jó antihelmintikus gyógyszer gyermekek számára
  • Gyermekkori helminthiasis megelőzése

A kömény talán a leginkább hozzáillő fűszer.